Handboek Inrichting Openbare Ruimte (HIOR) Haarlem
Samen gemeente Haarlem heeft ons bureau een HIOR opgesteld voor de binnenstad (2007) en voor alle omringende stadsdelen (Oost en Zuidwest als laatste in 2019). Daarmee zijn voor de hele stad systematisch de keuzes voor ontwerp en inrichting van de openbare ruimte vastgelegd. Met een intensief participatie- en vaststellingstraject, zodat het HIOR op draagvlak kan rekenen.
Uiteraard richt het HIOR in Haarlem zich op het behoud en versterken van de monumentale waarde van de stad. Maar ook op de toedeling van de schaarse ruimte in de vaak smalle straatprofielen. Veiligheid voor fietsers en voetgangers zijn belangrijke aandachtspunten, evenals het veilig inpassen van parkeerplaatsen voor auto's èn fietsen.
Klimaatadaptatie
Belangrijke thema's als klimaatadaptatie krijgen veel aandacht in het HIOR. Zo is er in de gekozen wegprofielen extra ruimte gemaakt voor het bergen van regenwater bij hoosbuien en de inpassing van grotere en lager dan de rijweg gelegen groenstroken, die bovendien helpen tegen hittestress. In de profieltekeningen is het bergend vermogen aangegeven: handig bij het berekenen van de benodigde rioleringscapaciteit. Slimme details bij de trottoirbanden zorgen ervoor dat de rijweg goed afwatert op de lager gelegen groenstroken, terwijl parkeerschade in de groenstroken wordt tegengegaan.
Waardevolle oude gebakken klinkers
Haarlem heeft in veel woonstraten nog een bestrating van oude gebakken klinkers, vaak ook in kleinere maten, zoals dikformaat of waalformaat. Een kostbaar bezit dat de openbare ruimte veel karakter geeft. Bij zorgvuldig beheer gaan ze nog jaren mee. Heel duurzaam bovendien. In het HIOR is het hergebruik van deze klinkers daarom als uitgangspunt gehanteerd. Waar door breuk of slijtage een tekort ontstaat, kan met nieuw materiaal worden aangevuld, altijd per straatvak, niet door te mengen. Zo behouden de straten ook na onderhoud hun authentieke sfeer.